Tahıl üretimi 2024’te yüzde 7,5 azaldı; “Gerilemenin nedeni iklim değişikliği”
Tahıl Üretimi 2024’te Yüzde 7,5 Azaldı!
2024 yılında tahıl ürünleri üretimi, bir önceki yıla göre %7,5 azalarak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yaklaşık 39 milyon ton seviyesine geriledi. Bu azalışta iklim koşullarının etkisinin büyük olduğunu belirten Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, sulama yatırımlarının artırılması, basınçlı sulama sistemlerine geçiş ve kuraklığa dayanıklı tohumların kullanımı gibi teknik önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Suiçmez, 2023 yılında 22 milyon ton olan tahıl üretiminin 2024 yılında 20 milyona gerilediğini ifade ederek, çiftçilerin hububattan farklı ürünlere yönelmesinin rekoltenin azalmasına neden olduğunu belirtti. Bu durumun, kendine yeterliliğin azalmasına ve arz açığının ithalatla kapatılmasına yol açabileceğine dikkat çekti.
Doğal afetlerden, iklim değişikliklerinden ve kuraklıktan olumsuz etkilenen tahıl üretiminin maliyetlerin yüksekliği ve çiftçilerin alım fiyatlarını karşılayamamasının da etkilediğini vurgulayan Suiçmez, iklimin etkilerini azaltacak ve üretimi çeşitlendirecek politikaların hayata geçirilmesi gerekliliğine işaret etti.
Çiftçilere Üretim İçin Destek Sağlanmalı!
İklim ve su sorunlarının devam ettiği senaryoda sulama yatırımlarının artırılması, basınçlı sulama sistemlerinin kullanımı ve kuraklığa dayanıklı tohumların ekilmesi gibi teknik önlemlerin alınması gerektiğini belirten Suiçmez, ayrıca çiftçilerin üretimine devam edebilmesi için maliyetlerin düşürülmesi ve alım fiyatlarının yükseltilmesi gerektiğini ifade etti.
Suiçmez, tarımsal üretim planlamasının önemine vurgu yaparak, üretim planlamasının maliyetleri düşürme, girdi maliyetlerini azaltma ve çiftçi ile tüketiciyi kazan-kazan durumuna getirme odaklı olması gerektiğini belirtti.