NECLA DALAN-BÜKREŞ
308 kilometrelik projenin ilk boru indirme töreninde konuşan Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, hattın hem Avrupa’nın hem Romanya’nın gaz ihtiyacını karşılayacağını söyledi.
Hatta 100 bin ton ağırlığında borular kullanıldığını kaydeden Kalyoncu, şöyle devam etti: “Kullanılan boruların bir kısmı Türkiye’den sağlandı. Romanyalı dostlarımızdan da teminde bulunduk. Projenin en yoğun döneminde 1.200 kişiye istihdam sağlanacak.”
“ÜLKEMİZİN GÜCÜNÜ YANSITIYOR”
80 yıl önce Anadolu’da yerel bir girişim olarak başladıkları yolculuklarının artık ülke sınırlarını aştığını da dile getiren Murathan Kalyoncu;
“Farklı ülkelerdeki çalışmalarımızla, Türk mühendislik kalitesini dünyaya taşımak bizim için çok kıymetli. Kalyon İnşaat olarak bu projede gösterdiğimiz başarı; sadece şirketimizin değil, ülkemizin de mühendislik kapasitesi ve gücünü de yansıtıyor” diye konuştu.
Projenin işvereni Transgaz Genel Müdürü Ion Sterian ise “Boru hattı projesinde işlerin yüzde 30’u tamamlandı. Geçen sene haziranda işe başlanmıştı. Önümüzdeki yıl en geç 30 Haziran’da hat tamamlanacak” dedi.
Türk şirketleri ile birçok proje imkanının olduğu Afrika’ya gitme önerisinde bulunan Sterian, “Romen ve Türk şirketleri Afrika’da birlikte çalışabilir, orada yapacak çok iş var. Türkiye’deki şirketler çok iyi çalışıyor. Kalyon bunun için iyi bir örnek. Kalyon’un, ekonomik yayılmamamızda yanımızda olmasını istiyoruz” diye konuştu.
TÜRK ŞİRKETLERİNİN ALDIĞI İŞLERİN TUTARI 11 MİLYAR DOLAR
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu projelerin enerji arz güvenliğine çok büyük katkısı olduğunu vurguladı. Yılmaz, “Kalyon İnşaat, yetkinliğini küresel ölçekte kanıtlamış bir şirket… Bugün Avrupa’nın en büyük projesi olan hat ile gurur duyacağımız bir işe imza atıyor.
Son derece şeffaf bir ihaleyi, Avrupa’nın en büyük firmalarını geride bırakarak, teknik olarak tam puan alarak kazandı. İnşaat ve enerji konusundaki deneyimini Avrupa’ya taşıyor” dedi.
Bu hattın 12 milyar metreküpü aşkın kapasitesiyle Avrupa Birliği ve Romanya açısından stratejik öneme sahip olduğunu kaydeden Yılmaz, Romanya ile Türkiye’nin siyasi, ekonomik, askeri ilişkilerinin yanı sıra gönül bağı olduğunu da vurguladı. Yılmaz, şöyle devam etti:
“Türk müteahhitler Romanya’da 11 milyar dolar değerinde 211 proje üstlendi. Romanya’da 7.5 milyar dolar civarında Türk şirketlerinin yatırımı söz konusu. Geçen yıl 10 milyar doları aşkın olan ticaret hacmi bu yıl ilk üç ayda 3 milyar dolara ulaştı. İnşallah 12 milyar dolarla yılı bitirmiş olacağız.”
ROMANYA BAŞBAKAN YARDIMCISINDAN ÇAĞRI
Romanya Başbakan Yardımcısı Marian Neacşu da Türkiye ile Romanya’nın iş dünyasının birlikte çalışması için çağrıda bulunarak, “Birbirimizi tamamlıyoruz, başka kapılar da açılıyor. Türkiye Avrupa dışındaki en önemli partnerlerimizden biri” dedi.
Romanya’da “her bir projenin vaftiz babası olduğunu belirten Neacşu, “Bu projenin babası sayılabilirim.
Başbakan yardımcısı olarak ilk katıldığım toplantılardan biri bu projenin başlaması talimatı oldu. Bugün buradayım. Sağlıklı olursak önümüzdeki sene haziran ayında işlerin bitimini de kutlarız. Bu projeyi babası olarak takip edeceğim” diye konuştu.
CEMAL KALYONCU’DAN PLAKET
Öte yandan boru indirmeyle ilgili düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Lütfi Elvan, Kalyon Holding Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Kalyoncu ve Haluk Kalyoncu ile Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ve Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar katıldı.
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Romanya Başbakan Yardımcısı Neacşu ile Transgaz Genel Müdürü Sterian’e plaket verdi.
Ardından Yılmaz, Neacşu, Sterian, Cemal Kalyoncu ve Murathan Kalyoncu tarafından butonlara basılarak boru indirme töreni tamamlandı.
patronlardunyasi.com